U ALEKSINAČKU BOLNICU STIGAO APARAT ZA RANO OTKRIVANJE GLUVOĆE

Aparate za skrining sluha kod novorođenih beba, koji omogućavaju rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti, dobilo je 10 bolnica u Srbiji, među kojima i su one u Vranju i Aleksincu.

Reč je donaciji Fondacije princeze Katarine i humanitarne organizacije Lajflajn Kanada, a osim Vranja i Aleksinca, aparate su dobile opšte bolnice u Valjevu, Vrbasu, Vršcu, Kikindi, Paraćinu, Požarevcu, Smederevu i Ćupriji.

Donacija je uručena u Kraljevskom dvoru u Beogradu, a prof. dr Zoran Komazec, član Kraljevskog komiteta za skrining sluha, je istakao da neonatalni skrining omogućava da se za dete od starosti već od jednog ili dva dana utvrdi potstojanje problema i da se upute dalje na konačnu dijagnostiku.

Nakon ranih i adekvatnih utvrđenog stanja i rehabilitacije, kao epilog cele ove priče dobićemo decu koja razvijaju govor koji je jednak ili gotovo jednak sa njihovim čujućim vršnjacima – rekao je profesor Komazec.

Princeza Katarina je istakla da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha, kako bi se proverilo da nema problema sa sluhom i da veruje da svaka bolnica treba da ima mogućnosti da radi taj test i da se roditelji moraju ohrabriti da njihova deca obave ovu kontrolu.

Izvor : Južne vesti

BONUS VIDEO :