U BOBOVIŠTU PUNJAČI ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE

Izgradnju 16 “zelenih stanica” opremljenih električnim punjačima na auto-putevima u Srbiji finansiraće kompanije ITECH Corp i Elcom, sa kojima su predstavnici Puteva Srbije danas potpisali ugovor. Pet stanica planira se na jugu zemlje.

Procenjena vrednost investicije je 768 miliona dinara, ali će nakon izgradnje svih sadržaja stručna komisija Puteva Srbije utvrditi stvarnu cenu.

“Zelene stanice” će biti izgrađene na postojećim odmorištima i parkiralištima, najmanje pet elektro-punjača po stanici, sa minimalnom snagom 150 kilovati i sa najmanje dva priključka. U planu su i restorani, servisi i prodavnice.

Na auto-putu Beograd – Niš u smeru ka Nišu stanice će biti na odmorištima Šepšin i Bobovište, a u smeru ka Beogradu na odmorištima Markovac i Šepšin.

U smeru ka Nišu na auto-putu Niš – Preševo punjači će biti postavljeni na odmorištu Prevalac, a u smeru Preševo – Beograd na odmorištu Čokot.

Takođe, stanice će biti u oba smera na odmaralištu Sinjac na auto-putu Niš – Dimitrovgrad.

Kako navode iz JP Putevi Srbije, ideja je podizanje svesti o značaju ekoloških vozila i o značaju smanjenja emisije štetnih gasova.

Kažu da žele i da povećaju upotrebu obnovljivih izvora energije, da povećaju bezbednost na državnim putevima IA reda boljim uslovima za odmor i relaksaciju, da povećaju broj i dostupnost punjača za električna vozila, da modernizuju putnu infrastrukturu i da smanje buku.

Autor:Tamara Radovanovi, Izvor:Južne vesti